Du har inga produkter i din varukorg.

Skovårdsguide

Vårda dina skor med rätt skovårdsprodukter så håller de längre! Skorna blir även skönare att använda och ser trevligare ut, vilket stärker känslan av trivsel både för dig själv och dem som ser dig.

Grundläggande råd

 • Se till att hålla dina skor rena från smuts bade på in och utsida
 • Använd skohorn eller stövelknekt. kommer göra att bakkappan håller längre.
 • Knyt upp skosnörena och frigör skon. På detta sätt kommer skon att hålla i sömmarna och behålla sin passform.
 • Alla fötter svettas, i snitt producerar din fot ca: 5 cl per dag. Varva därför dagligen mellan 2 eller flera skor.Om skorna får torka ut så kommer de kännas skönare, inte lukta samt hålla längre.
 • Varma fötter sväller, en läder eller skinnsko töjer sig efterhand. Byt därför helst skor på morgonen eller då fötterna varit ute i fria luften någon timma. Annars kan dina svällda fötter kännas stora i en torr sko.
 • Skor som blivit har blivit blöta skall torkas i rumstemperatur. Är de mycket blöta så kan man stoppa tidningspapper i dem. Torka inte i torkskåp eller på element, då kommer skinnet att dra ihop sig för fort vilket kan skapa spricker.
 • Använd strumpor i skorna eller lufta fötterna korta stunder. Skin mot skin kommer skapa dålig lukt samt slitningar bade på skorna och fötterna. Vissa skor Skor har innefoder med mörkt skinn som kan torrfälla mot foten och strumporna.

Skovårdens 4 steg

Rengöring

Ta bort all lös och synlig smuts. Vid behov tvätta skorna med skorengöring, såpa-lösning eller lädertvål. Använd vätska varsamt så att du inte blöter skorna för mycket. Nyttja gärna en fuktig trasa eller svamp eller använd en putsduk avsedd för skovård. Ett tips är att använda en tandborste för att lättare komma åt väck och sömmar kring sulkanten. Vårt utbud av skorengöring hittar du här.

Saltfläckar

Om dina skor fått saltfläckar eller saltränder, Använd vanligt vatten gärna med några droppar citron i. Försiktigt baddar du med en trasa eller svamp saltfläcken. Påbörja arbetet uppifrån och ned mot sulan. Du kan behöva göra repetera åtgärden ett par ganger innan fläcken är upplöst och borta. När fläcken är neutraliserad later du skon torka rumstemperatur. När skon är torr efterbehandlar du med skokräm läderbalsam och/eller impregnering. Det är viktigt att så snabbt som möjlig få bort saltfläckar från skon. Risken är annars att saltet torkar in I skinnet och skorna spricker. Saltkristallerna är dessutom som grus och kan skada skinnet

Vård

När skorna är rengjorda är de redo för att vårdas och skyddas. Här varierar både hur och med vad för produkter du skall använda, olika skomaterial kräver olika typer av skovårdsprodukter. Vårt utbud av skokrämer, skoputs skoimpregnering hittar du här. Nedan listar vi guider för olika typer av skomaterial.

Skydd

Ett par välimpregnerade skor håller sig både torrare och renare. Smutsen fastnar inte lika lätt, utan vattnet "porlar sig".


 

Guider för olika skomaterial 

 


SLÄTT LÄDER (FINSKOR)

Läder är ett levande material – precis som din egen hud, är den torr spricker den, är den smutsig skall den tvättas. Smutsiga skor täpper till porerna och sliter ut skon fortare. Nedan finner du en kort guide om vård av skor i fint läder (vanligt på finskor).

Rengöring

Jobbiga fläckar tar du bort med ett rengöringsskum för skor.

Vårda & putsa

Läderskor putsas upp med skokräm i neutral eller rätt nyans. Skokräm på burk eller tub innehåller mycket färgpigment och gör lädret blankt samtidigt som det impregnerar, ger näring och återställer utseendet. Låt skokrämen torka in i 15 minuter. Borsta sedan in skokrämen i lädret med en skoborste. Polera med putsduk för djup glans.

Skydda

Skokräm impregnerar till viss del, men för än bättre skydd mot väta rekommenderas att använda impregneringspasta (exempelvis minkolja) eller impregneringsspray. Spray ger skorna en osynlig och extremt vattenavvisande yta. Enkelt att använda, bara spraya på och låt torka i 10 minuter. För extra skydd upprepa. Skor med undersula av läder tål inte vatten. Använd speciellt impregneringsmedel som skyddar lädersulan.

Köp skovård för slätt läder

Vårt utbud av skovårdsprodukter för fint / slätt läder hittar du här.

I filmen nedan beskriver hur du tar hand om skor med fint / slätt läder 

 


NUBUCK & MOCKASKOR

Mockaskor har blivit väldigt populära de senaste åren. Att tänka på är att mocka är ett känsligt material- när du skall rengöra dessa skall du nyttja en speciell mockaborste. Om du fått en fläck på mockaskon använder du ett rengöringssten och suddar försiktigt ut fläcken. När dina mockaskor är rengjord sprayar du impregneringsmedel över skon. Håll gärna till utomhus när du sprayar för att inte riskera att inandas medlet. I det fall mocka materialet behöver fräshas upp så har vi även särskilda produkter för det som du hittar här.

Rengöring

Här använder du specialprodukter som slipkloss och rengöringsmedel för skor. Slipa extra på fläckar, saltränder och blanka partier. Borsta sedan bort sliprester från skon med en skoborste.

Vårda

För att vårda dina skor används specialkräm som återställer och impregnerar. Låt krämen torka in i 10 minuter. Rugga därefter upp ytan med mockaborste.

Skydda

För att skydda dina skor använder du impregneringsspray som är specillet framtagen för nubuck och mocka skor, exempelvis Collonil Nubuck + Velours 200ml. Därefter skall skorna torka, upprepa för extra bra resultat, låt torka i 10 minuter emellan.

  Nubuckskor

  Nubuck är precis som mocka ett känsligare material. För att rengöra nubuckskor du ett skum för skorengöring. Nubuckskor impregnerar du med impregneringsspray. Det finns även produkter som är särskilt utvecklade för att fräsha upp skor i nubuck, exempelvis skokrämen Renovator 75ml.

  Köp skovård för Nubuck och mocka

  Vårt utbud av skovårdsprodukter för nubuck och mockaskor hittar du här.

  Filmen nedan beskriver hur du tar hand om skor i Mocka eller Nubuck

   


  SKOR I OLJAT LÄDER

  Till oljat läder använder du rengöringsschampo vid behov om inte skoborsten hjälper. Skor av oljat läder behandlas med preparat som fet pasta eller spray som gör att lädret får ett nyoljat utseende och karaktär samtidigt som det skyddar och impregnerar. Tänk på att ljusa skor lätt blir mörkare när de behandlas. Exempel Wax formula är ett exempel på skovax som passar bra för skor & kängor i oljat läder.

  Köp skovård för oljat och vaxat läder

  Vårt utbud av skovårdsprodukter för oljat och vaxat läder hittar du här.

  Filmen nedan beskriver hur du tar hand om skor i oljat läder 

   


  TEXTILSKOR

  Till textilskor fungerar rengöringsschampo bäst när du vill få skorna riktigt rena. Vit sula på sneakers vårdas bäst med en heltäckande och flytande skokräm med vitt färgpigment. Textilskor sprayas med ett tunt och jämnt lager impregneringsspray för att skydda både mot smuts och väta. Låt torka i 10 minuter och upprepa för extra bra resultat.

  Köp skovård för textilskor

  Vårt utbud av skovårdsprodukter för textilskor hittar du här.

  Filmen nedan beskriver hur du tar hand om skor i textilmaterial 

   


  GROVT LÄDER

  Grovt läder används normalt på grövre skor såsom kängor. Beroende på hur frekvent skon eller kängan används och beroende på vad den utsätts för, måste lädret återfuktas, precis som människans hud.

  Vårda kängorna

  Börja med att rengöra dina kängor använd en fuktig trasa och eventuell rengöringsskum på ingrodda fläcker. När kängorna trokat från rengöringen bör lädret fettas in med ett passade skovax eller tjockare skokräm, exempelvis Wax formula som återfuktar och skyddar lädret. Ett bra skovax ger även viss vattenavisande effekt  utan att mjuk lädret. Du kan med fördel använda en läderlotion som grund, denna lägger du på innan du vaxar skon eller kängan. Om sulan på kängan är sydd skall du vara noga med att även se till att smeta vax på tråden. Avsluta behandlingen med att sparya kängorna med en vanlig skoimpregnering, exempelvis populära Collonil Nanopro.

  Kängor i blankt läder eller i narvläder/spaltläder bör återfuktas, vår rekommendation är att använda ett läderbalsam för detta, avsluta med ett skovax och därefter impregneing.

  OBS - För kängor i både textil och läder i kombination bör du använda impregneringssprayer som är anpassade för andningsmaterial typ Gore-Tex, alternativt en produkt för skor i blandmaterial som du hitta här.

  Köp skovård för grovt läder

  Vårt utbud av skovårdsprodukter för grovt läder (exempelvis kängor) hittar du här.

  Källor:

   


  Frågor ?

  Om du har frågor om skovård och / eller vilka produkter du skall använda, kontakta oss på service@shoepanda.com så hjälper vi dig.

  Nedan finner du några vanliga frågor om skovård och våra produkter.

  Vilka skovårdsprodukter behöver jag ?

  Skor finns i många utföranden, så som läder, mocka, nubuck, oljat läder, textil eller skor med Tex-membran. Vissa material är ömtåliga och kräver särskild vård, t ex mocka och nubuck. Använd alltid det skovårdspreparat som rekommenderas eftersom det är speciellt anpassat för materialet i skon.Vi har försökt att förenkla för dig som kund genom att dela upp produkterna utifrån vilket material de skall användas till > Uppdelning hittar du här. Läs vår gärna skovårdguide om du är osäker på hur du skall ta hand dina skor.

  Behöver nya skor behandlas ?

  Nya skor har inte tillräckligt starkt skydd mot smuts och väta. Impregnera därför skorna innan de används första gången och därefter med jämna mellanrum, då håller de längre. Börja med att kontrollera vilket material skorna är gjorda av!

  Varför ska jag vårda mina skor?

  Att alltid ha välvårdade skor borde vara lika självklart som att bry sig om sin frisyr eller sina kläder. Skovård är inte komplicerat och gör dessutom att dina skor håller betydligt längre.

  Varför använda skoinlägg?

  Skoinlägg (kallas även sulor eller iläggssulor) kan användas av alla. De kan tex hjälpa till att fylla ut skorna för bättre passform eller för att hålla fötterna varma under vintern och fräscha under sommaren. Tunna lädersulor med aktivt kolfilter håller tex fötterna torra och motverkar ovälkomna dofter. Gelsulor i festskorna dämpar tryck och avlastar. Vårt sortiment av skoinlägg och sulor hittar du här.

  Vilka produkter hjälper mot ömmande fötter?

  80 % av befolkningen har någon slags problem med fötterna men gör ingenting åt det fast det är enkelt att avhjälpa lindrigare fotbesvär. Det finns en uppsjö av uppbyggda fotbäddar för fotbesvär av olika slag. Anatomiska sulor (sulor med stöd) och fotbäddar kan tex stödja fotvalv, förfot och häl. Fötterna får en bättre form
 som motverkar trötta och ömma fötter
 samt dämpar tryck
 och håller fötterna fräscha med material som doftar gott och motverkar fotsvett.