Skovård efter skomaterial

Beroende på vilket material dina skor är i varierar skovården. Läder, mocka och tyg har alla olika skötselråd.

Läs Mer

Ta hand om mockaskor

För att rengöra ett par mockaskor behövs rengöringsmedel, mockaborste och impregneringsspray.

Mockaskor är relativt lätta att sköta. De behöver bara borstas och sprayas med mockaspray en gång i månaden. Vi rekommenderar dock att ungefär en gång om året göra en ordentlig rengöring med medel för just mockaskor.

Ta hand om läderskor

Läderskor behöver en hel del omtanke och kärlek för att hålla länge. För att hålla läderskor fina behövs rengöringskräm, borste och putsduk.

1

Rengör: Stryk på en läderrengöring på skorna och låt verka i någon minut. Torka sedan av krämen med en trasa. När du gör detta underlättar det om du plockar bort skosnörena.

2

Vårda: När skorna är rena stryker man på en skokräm. Krämen ska vara i samma nyans som skorna och torka in i någon minut. Skorna ser sedan lite matta ut och då tar man en putsborste och putsar fram en glansig yta.

3

Putsa: Om man vill få ytterligare lite glans på skorna kan man använda en vaxkräm. Stryk på ett sparsamt lager och putsa upp med en putsduk.

Rengöra vita tygskor

Det är enkelt att rengöra vita tygskor. Tvätta tygskor i tvättmaskin funkar i de allra flesta fall. Tvätta skorna i 30 grader och låt dem självtorka. Viktigt att veta är att limmet från sulan löper större risk att lossa om man tvättar skor i tvättmaskin.

Vill du hellre göra rent skorna för hand finns det enkla huskurer för att få dem rena.

Ingredienser:

  • 1/3 fling- eller grovsalt
  • 75cl mjölk
  • ½ liter vatten
  • Tvål eller diskmedel

Gör såhär:

  • Blanda alla ingredienser i en större hink.
  • Lägg i skorna och låt stå i ca 2 – 3 timmar.
  • Använd sedan en skoborste och gnugga rent skorna från smuts och fläckar.