Vandringskängor barn – Tips inför köpet

Att vandra i vackra landskap är en frihetskänsla utan dess like. En förutsättning för en trivsam dag i naturen är bra vandringskängor. Tips finns det gott om och här kan du läsa mer om vilka egenskaper du ska prioritera när du ska köpa vandringskängor för barn. När det kommer till kängor och skor går det att göra klipp på prisvärda vandringsskor för barn, så länge du vet vad du letar efter.

Läs Mer

Barn-vandringskängor – 6 punkter att ha koll på

Att välja barn-vandringskängor är en hel vetenskap. Om du har koll på punkterna nedan är det detinitivt enklare att hitta rätt vandringsskor för barnet. Det är i alla fall vår tanke med denna artikel!

1

Storlek på vandringskängor

En grundregel är att köpa en eller två storlekar större än vad barnet brukar ha på sina vardagsskor. Om du står och väger mellan två storlekar, ta hellre den större storleken än den mindre. Extra strumpor kan alltid kompensera en något för stor storlek. Välj vandringskängor som har cirka 1,5 cm utrymme i fronten. Barnet ska kunna vicka på tårna. Det kanske låter märkligt men vandringskängorna ska vara lite för stora - barnets fötter och humör kommer tacka dig efter en lång vandring.


Sammanfattning:

 • Vicka på tårna
 • 1,5 cm utrymme kvar
2

Vandrarkängor-test för barn

När du kollar runt efter vandringskängor rekommenderar vi att suga in så mycket kunskap som möjligt från alla möjliga håll. Prata med kunnig personal (helst i flera olika butiker) och kolla runt på nätet efter bra vandrarkängor-test. Resmedbarn.nu har ett test för vandringsskor för barn. Där hittar du flera vandringskängor för barn som ska ut på tur. Ett test av vandringskängor för barn har vi tidigare saknat, så vi blev glada när vi ramlade över den sammanställningen.


Sammanfatting:

 • Kolla bäst-i-test
 • Läs jämförelser
3

Vandringskor eller kängor?

Det är viktigt att tänka igenom vilken typ av vandring du och barnet oftast kommer ta er an. Är det dagsturer ni ska göra passar vandringsskor bäst. Vandringsskor är lägre än kängor och skönare. Nackdelen är att smuts kan ta sig in, och att stötdämpningen inte är lika stor som på kängorna. En vandringskänga passar er som gärna ger er iväg med full packning på långa turer i våt terräng. Kängorna är oftast mellanhöga, har en styv sula och ger bra stöd till ankeln. Läs mer om ämnet Kängor eller vandringsskor hos Outdoorexperten.


Sammanfattning:

 • Kartlägg ditt behov
 • Packning eller inte
4

Materialval

Vandringskängor kommer i flera olika material. Vilket material som passar dig bäst beror på vilken typ av vandring ni kommer göra. De flesta föredrar vandringsskor i läder. De är väldigt hållbara med rätt underhåll, det är nästan vattentäta, de andas och kängorna formas efter dina fötter. Var noga med att impregnera och vaxa in läderkängor. På senare år har vandringsskor från Gore Tex ökat i popularitet. Dessa kängor är vattentäta och släpper ut fukt. Det finns också syntetkängor, som oftast är billigare.


Sammanfattning:

 • Läder, Gore Tex eller syntet
 • Skor i läder lockar flest vandrare
5

Ta hänsyn till underlaget

För att valet av vandringsskor eller kängor ska bli lyckat krävs det att ni funderar över vilket underlag ni kommer vandra på mest. Om ni ska gå Kungsleden här i Sverige är det bra att ha vattentäta skor, medan det är förståeliga skäl inte är lika viktigt på en vandringsresa i soliga Spanien. Ju stenigare och ojämnare mark du går på, desto högre krav ställs på stabilare skor med en kraftig sula. Låg modell ger hög flexibilitet, medan hög modell ger mer stabilitet och avlastning för vristen.


Sammanfattning

 • Underlag påverkar
 • Låg eller hög modell
6

Så undviker du skavsår

I samband med att ni köper vandringskängor är det lika bra att köpa vandringsstrumpor direkt, så att det inte glöms bort. Här gäller det att undvika bomullsstrumpor. Satsa på kvalitetsstrumpor i ull (helst merino) eller syntet och ha en tunn ullstrumpa närmast foten. Det är också viktigt att gå in vandringsskorna. Det är det bästa sättet att minska risken för skavsår. Att gå in vandringskängor i hemmet är inte det skönaste eller smidigaste, men det är ett absolut måste både för dig och barnet. Läs mer i artikeln Så slipper du skavsår i vandringskängor.


Sammanfattning:

 • Ullstrumpa närmast foten
 • Gå in kängorna innan avfärd