Om arbetsskor & skyddsskor

Arbetsskor och skyddskor används för att skydda fötterna i riskfyllda arbetsmiljöer. De är anpassade för att skydda mot fallande föremål, skarpa objekt och elektrisk fara. Vi hjälper dig välja rätt sko för att minimera risken för skador och öka komforten under arbetsdagen.

Läs Mer

Skyddsskor: klassning & kategorier

  • Skyddsskor (S)
    Skyddsskor som har en skyddståhätta för att skydda fötterna från tunga föremål.
    Anslagsenergi: 200 J
    Tryck: 15 kN
  • Lätta skyddsskor (P)
    Lätta skyddsskor som också har en skyddståhätta.
    Anslagsenergi: 100 J
    Tryck: 10 kN
  • Yrkesskor (O)
    Uppfyller de gemensamma baskraven, men saknar skyddståhätta. Kan även uppfylla andra krav utöver baskraven (frivilligt).
    Inga krav på anslagsenergi eller trycktålighet.

Skyddsklasser

  • Klass I: Tillverkade textila material eller läder
  • Klass II: Tillverkade poylmera material eller gummi

I tabellen nedan kan du se vad de olika kategorierna har för egenskaper samt i vilka skyddsklasser de finns.

Krav Kategori Kategoribeteckning
Skyddsskor SB S1 S2 S3 S4 S5
Lätta skyddsskor PB P1 P2 P3 P4 P5
Yrkesskor O O1 O2 O3 O4 O5
Baskrav I, II I I I II II
Hel bakkappa I I I
Oljebeständig sula (ORO) I I I II II
Antistatiska egenskaper (A) I I I II II
Energiupptagning i klacken (E) I I I II II
Vattentålighet (WRU) I I
Spiktrampskydd (P) I II
Mönstrade slitsulor (fn) I II

Välj sko efter arbetsmiljö

Välj skor som uppfyller relevanta säkerhetsstandarder för din arbetsmiljö. Om du exempelvis ofta arbetar utomhus i våta miljöer eller i närheten av vassa föremål på marken, kan en sko i klass S3 eller S5 vara mest lämplig. Om ditt arbete huvudsakligen utförs inomhus och inte involverar vatten eller spikar på golvet, kan en S1 eller S1P vara tillräcklig. På Arbetsmiljöverket kan du läsa mer om krav till skyddsskor.

Tåhätta eller spiktrampskydd?

Beroende på din arbetsmiljö och de risker du möter, kan du välja skyddsskor med antingen bara tåhätta eller både tåhätta och spiktrampskydd. Om du arbetar i en miljö där det finns risk för att tunga föremål kan falla på dina fötter, eller där du kan trampa på spetsiga föremål som spik, bör du överväga skor med både tåhätta och spiktrampskydd.

Arbetsskor med stålhätta / tåhätta

En tåhätta skyddar tårna från att bli klämda eller skadade om något tungt faller på dem. Det finns flera material som används för tåhättor. Stål är stark och tunn, men kan kännas kall i mycket kalla förhållanden. Aluminium är något lättare och tunnare. För bättre värmeisolering är tåhättor i glasfiber, fiber eller komposit ett alternativ.

Arbetsskor med stålhätta är särskilt viktiga i byggbranschen, tillverkningsindustrin och andra arbetsmiljöer där risk för fottrauma är hög. Förutom skyddsfunktionen är det viktigt att skorna är bekväma. De bör ha god stötdämpning och stöd för foten.

Skor med spiktrampskydd

Spiktrampskydd förhindrar att skarpa och spetsiga föremål (som exempelvis spik) tränger igenom sulan och skadar dina fötter. Dessa skor är ofta tillverkade i stål, fiber eller trä. Stål är starkt och särskilt lämpligt för den som trampar mycket på små vassa föremål i sitt arbete. Fiber är flexibelt och metallfritt och transporterar därför inte kyla. Träskor med spiktrampskydd är särskilt lämpliga för stillastående arbete och isolerar även mot kyla.

Hitta återförsäljare

Wexman har ett brett sortiment av stabila arbetsskor förr herr och dam, för både sommar och vinter. Företaget grundades i 1994 och målet är att erbjuda kunderna högst tänkbara kvalité till lägsta tänkbara pris.

Medea erbjuder skyddsskor i olika storlekar till både dam och herr. Deras mål är att utforska nya effektiva lösningar till vardagliga problem tillsammans med kunderna.

Hos Berner finns skyddsskor och tillbehör. Sortimentet är till båda män och kvinnor. Företaget är ledande på B2B-underhållskemikalier i Europa och har sen tagit fram flera branschanpassade produkter.

Egenskaper att leta efter

Skor som ska bäras i arbetet behöver erbjuda både skydd och komfort. De bör vara tillverkade av hållbara material och ha en robust konstruktion för att stå emot påfrestningarna i arbetsmiljön. Tänk på att ha bra passform och stöd, speciellt om du står eller går mycket under arbetsdagen.

Komfort är lika viktigt som skydd. Se till att välja en modell med god stötdämpning och stöd för fotvalvet. Andningsbara material och en passform som inte klämmer är essentiellt för långa arbetsdagar. Tunga skor kan vara uttröttande att jobba i, så välj hellre en lättare modell.

Kännetecknande egenskaper

  • Hållbara material som andas
  • Stabil konstruktion
  • Bra och skön passform
  • Stöd och stötdämpning
  • Låg vikt

Hur ofta ska man byta arbetsskor?

Rekommendationen är att byta arbetsskor efter cirka ett år. Det beror givetvis på hur slitna de är. Generellt sett bör de bytas när de börjar visa tecken på slitage som spruckna sulor eller skadat skyddsmaterial. Livslängden kan dock variera beroende på användning och skons kvalitet. Att byta skor i tid kan förebygga fotproblem och arbetsrelaterade skador.